Prodajte svoja umetnička dela na SerbianaArt-u. Kreirajte Vašu galeriju danas!

 
Vi ste ovde :: Galerija Početna :: Kultura vesti

Vesti:

kultura

Novosti.rs RSS

MAJSTORI STIŽU DO NOVEMBRA: Sekretarijat za investicije danas raspisuje tender za obnovu Muzeja grada Beograda


NA današnji dan, 4. avgusta 1555. objavljeno je Beogradsko četvorojevanđelje, koje se čuva u Muzeju grada Beograda, pa je stoga ovaj datum odabran da se pojavi tender za izvođača radova na obnovi zdanja u Resavskoj 40b, gde će se, kada budu gotovi građevinski radovi, prvi put u svojoj istoriji naći pod jedinim krovom kulturna institucija, osnovana još 1093. godine, a koja čuva 80 vekova istorije na prostoru naše prestonice.

ZVUCI KLAVIRA U VRANJU: Otpočeo šesti festival klasične muzike Piano summer


NA LETNJEM klavirskom festivalu Piano Summer, koji se šeti put održava u Vranju, večeras će nastupiti portugalski pijanista Adrijano Žordao, dok je za sutra predviđen koncert klavirskog dua Maje Stojanovske iz Makedonije i Tijagoa Nuneša iz Portugalije.

“ZLATNI PLATAN” NATAŠI NINKOVIĆ: Počeo 9. Festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2021“ (FOTO)


DEVETI Festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2021“, uz simboličan slogan „Pod svetlom mesečeve reke”, otvoren je na obali reke Trebišnjice u Starom gradu, gde je uručena nagrada “Zlatni platan” glumici Nataši Ninković.

PREDSTAVA "ŽIVOT SE SA MNOM POIGRAO" OTVARA FESTIVAL: Premijera za početak "Novog tvrđava teatara"


AMBIJENTALNI pozorišni festival "Novi tvrđava teatar", osmi po redu, ove godine će biti održan od 3. do 9. septembra, na otvorenoj sceni ispred Vile "Stanković" u Čortanovcima. Prošlogodišnje pomeranje zbog korone iz uobičajenog letnjeg perioda u rani jesenji, pokazalo se kao znatno pogodnije za festival, pa je to od sada stalni festivalski termin - poručuju organizatori.

NAGRADA "PAVLE VUISIĆ" LJILJANI BLAGOJEVIĆ:Priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume biće uručeno na "Filmskim susretima" u Nišu


DOBITNICA ovogodišnje nagrade "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima je LJiljana Blagojević - saopštilo je danas Udruženje filmskih glumaca Srbije.

NESTANAK BERMUDSKOG TROUGLA: Zatvaranje najpoznatijih kafana ravno je rušenju berlinskog zida


IMENA kafana, restorana, gostionica ili bifea, u životu nekog čoveka obično nemaju nikakvog uticaja - osim onih, zakasnelih, koji bude zaspale uspomene.

POGLED ISKOSA - Snovi za javna prikazivanja


NAJVEĆU privatnu galeriju na Balkanu koja se sastoji iz nekoliko prostora vodi iskusni galerista Marko Brun.

KNJIŽEVNA KRITIKA: LJubav prijatelja


NOVA knjiga Mihajla Pantića "Priče o piscima", sadrži 39 zapisa o 39 pisaca. No i na osnovu tog svakako otvorenog spiska, kao i onoga što je sam sadržaj knjige, razumemo da je Mihajlo Pantić, pisac, književni kritičar, urednik, profesor, naučnik, čovek uvek otvorenih čula i misli, koji osluškuje, visokosenzitivan, zapaža tanane veze i odnose, kao i registar kazivanja sagovornika, njihova raspoloženja, dominantna osećanja, atmosferu napisanog, okolnosti u kojima je nešto napisano.

"KROKODIL" POMERA GRANICE: Književni festival od 26. do 29. avgusta u Beogradu


TRINAESTO izdanje književnog festivala "Krokodil" održaće se u Beogradu od 26. do 29. avgusta pod simboličnim nazivom BORDERS VS. FRONTIERS. Kako ističu organizatori, ove godine u specifičnoj atmosferi dugotrajne pandemije kovida 19 kada pravila nisu najjasnija, festival "Krokodil" u dijalektički međuodnos stavlja one granice koje nas sputavaju i drže u mestu (borders) s onima do kojih uspevamo da dobacimo i koje su tu da bismo ih neprestano pomerali (frontiers).

MAGIJA NE JENJAVA: Dve decenije prvog filma iz jednog od najgledanijih filmskih serijala svih vremena


DVADESET godina od prvog filma o Hariju Poteru - "Hari Poter i Kamen mudrosti" biće obeleženo ovog novembra, a sam junak - čarobnjak iz knjige DŽoan K. Rouling, rođendan je u svim knjigama ovog kultnog serijala proslavljao koliko prošle subote, 31. jula.

UMETNOST KARIKATURE: Zoran Mihailović


DEO postavke "Kakvu Evropu (ne) želimo", do juče izlagane u "Dorćol Placu", predstavlja i rad "Sveta EU" Zorana Mihailovića, koji je u ovoj izložbi učestvovao i sa drugim radovima.

OD DVORSKOG ČINOVNIKA DO MITSKE LIČNOSTI: Nikola Moravčević o istorijskom romanu "Knez Lazar Hrebeljanović",


PO povratku sa proslave kraljevskog krunisanja vlastelina Vukašina Mrnjavčevića 6. avgusta 1365. godine, mladi Lazar Hrebeljanović odlučuje da okrene drugi list u svom životu.

ZAŠTO DRŽAVA NE ŠTITI ĆIRILICU: Borba protiv srpskog identiteta


HRVATI i Slovenci ćirilicu nikad nisu prihvatili, ali Srbi su se, zarad utopističke magle, olako odricali svog kulturnog nasleđa

FANTASTIČNI SVET JEDNE DEVOJČICE: Popularni serijal Luka Pirsona o hildi najzad pred čitaocima


HILDA i Trol, naslov je prve knjige iz popularnog serijala grafičkih romana za decu Luka Pirsona, a koji je "Laguna" počela da predstavlja domaćim čitaocima, pre svega školarcima.

NEMA FILMA BEZ DOBRE PRIČE: Festival koji već 45 godina okuplja scenariste u Vrnjačkoj Banji


JUBILARNI 45. Festival filmskog scenarija "Gorki list" u Vrnjačkoj Banji ove godine okupiće jedanaest najboljih ostvarenja u takmičarskoj konkurenciji, a feštu (koja traje od 13. do 19.avgusta) otvoriće "Nečista krv" i "Južni vetar II - Ubrzanje".