Prodajte svoja umetnička dela na SerbianaArt-u. Kreirajte Vašu galeriju danas!

 
Vi ste ovde :: Galerija Početna :: Portfolio Ristić Olja

Ristić Olja

Ukupno radova: 46

Srbija

Ristić Olja

Biografija

Olja Ristić (1971, Srbija) je slikarka koja živi i radi u Srbiji. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini 1995, u klasi prof. Hilmije Ćatovića, i na istom fakultetu magistrirala 2001. Od 2002. je članica ULUS-a. Izlagala na preko 60 kolektivnih i 12 samostalnih izložbi. Njene slike i ikone se nalaze u privatnim kolekcijama u Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Maroku, Tunisu, Grčkoj,Crnoj Gori i Srbiji.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Olja_Risti%C4%87


MEDITERAN, MEDITERAN... OLJE RISTIĆ

Mihajlo Kandić, istoričar umetnosti i likovni kritičar

Mediteranski duh, tako proređen u srpskom slikarstvu, svog odanog prijatelja ima u slikarki Olji Ristić. Pikaso, Matis, Kapri, modro, plavo, zasićeno koloritom i svetlošću, sve su to pojmovi i sintagme koje naviru iz ciklusa "Traganje za svetlom".
Slikarkina epifanija - otkriće boje i svetlosti kao osnove platna, dešava se kao kod Branka Popovića, ili u mediteranskim motivima Pikasa, u čitavoj seriji njegovih mediteranskih predela,enterijera,"otvorenih prozora", zalazaka u mirisne vrtove i "cvetove agava". I slika Olje Ristić sa temom juga tople, sunčane Italije, pokrenuta nadošlim emocijama, kao odraz izuzetno senzibilnog umetničkog bića koje sa dominantnom lakoćom zna i ume da otkriva lepote i divote anvironmana u kome je trenutno, da prepozna vizibilne i kolorističke raskoši koje samo umetničko oko može da identifikuje. Olja je, jednog dana, jednog trena, na Kapriju, pogledom obuhvatila isto to što je prenela na svoja platna.
I evo slike!
"Modre slike Olje Ristić, njeni osvetljeni i rasvetljeni kaktusi, Iris Germanica, Lilium Bilbiferum i ostalo mediteransko cveće zasićeno je koloritom da bi se izborilo za svoje mesto u mediteranskoj blještavoj svetlosti i jarkoj obojenosti, u dominantnoj prevlasti plave i modre.
Mnogi umetnici posle dolaska u Pariz doživljavaju svoju stvaralačku epifaniju. Olja na Kapriju i Santoriniju. Toliko živo i neposredno da pogled na njeno platno namah otkriva Mediteran. Pri tome ne mora imenovati svoje slike,mada su imenovanja ipak definitivni odgovori na poglede. I to na onaj Mediteran koji su, naglašavam, svojevremeno otkrivali francuski slikari visoke moderne, od Pikasa i Braka do Matisa.
I svi oni su bili rasni koloristi poput Olje Ristić, tako da je naša slikarka spontano nastavila njihovu poetiku Mediterana kao da prekida nije ni bilo. Generacijske razlike, vremenski hijatusi između velikih Francuza i Olje Ristić u njihovim platnima jedva da su naznačeni. Ako bi se kojim slučajem napravila njihova zajednička izložba, jer u umetnosti sve je moguće, dobio bi se jedan likovni intertekst, isti govor likovni, tako da bi se njihova platna, slikovno i koloristički različita po prirodi uverenja njihovih autora, mogla poimati kao jedni isto likovno područje. Područje mediteranske slike. One slike koje Olja Ristić izdašno i durašno pokazuje."


samostalne izložbe:
-2010. Tivat, Crna Gora, Galerija "Buća"
-2010. Niš, Srbija, galerija NKC
-2008. Paraćin, Srbija, galerija KC
-2007. Kragujevac, Srbija, galerija Mostovi Balkana
-2006. Sombor, Srbija, galerija Laza Kostić
-2006. Winnipeg, Manitoba, Kanada, galerija Ken Segal
-2005. Apatin, Srbija, galerija Meander
-2004. Bečići, Crna Gora, galerija hotela Splendid
-2003. Beograd, Srbija, galerija SULUJ
-2000. Herceg Novi, Crna Gora, galerija Sue Ryder
-2000. Kragujevac, Srbija, Mali likovni salon, Narodni muzej

Slučajno odabrana dela :: Ristić Olja