Prodajte svoja umetnička dela na SerbianaArt-u. Kreirajte Vašu galeriju danas!

 
Vi ste ovde :: Galerija Početna :: Pavlovic Mirjana :: Sv.Nikola


Informacije o artiklu

Ikona je radjena na staklu vitraz bojama , a nakon toga je uramljena.
Prodaje se sa ramom, a dimenzije ikone su vam dole navedene.

Dimenzije sa ramom 25x20
Dimenzije bez rama 19x14

Srpska pravoslavna crkva 19. decembra proslavlja Svetog Nikolu Cudotvorca - Nikoljdan, u pomen na dan kada je ovaj svetitelj okoncao ovozemaljski život 343. godine nove ere. Sveti Nikola roden je u Patari u porodici bogatih roditelja, ciji je imetak nakon njihove smrti razdijelio sirotinji.

Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvecen sveštenickom životu i milosrdu i neumorno je radio na širenju i utvrdivanju Hristove vere.

Mnogo je putovao i najveci broj njegovih cuda, koje je cinio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, narocito za spasavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Sahranjen je u Sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. veku osvojili taj grad, Hrišcani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prebacili u Bari, gde se nalaze i danas.

Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Ðurdevdan, najcešca slava kod Srba. Ovom prazniku se posebno raduju deca, koja uoci Svetog Nikole ostave cizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni.

Obicaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobrocinstva i milosrda nikada nije cinio javno.

Ime artikla:

Sv.Nikola

Ovo umetničko delo nije raspoloživo za prodaju!
Boje:
 
Statistika:
Pregledano 5706 puta - Poslednji posetilac IP 2a03:2880:27ff:9::face:b00c, Ireland (IE), dana 23/11/2022 u 16:16
 
Imati web sajt? Dodajte ovo delo.

Kopirajte i prenesite na Vaš web ili blog - pogledaj