Prodajte svoja umetnička dela na SerbianaArt-u. Kreirajte Vašu galeriju danas!

 
Vi ste ovde :: Galerija Početna :: Portfolio Kostić Milica Šariz

Kostić Milica Šariz

Ukupno radova: 17

Srbija

Kostić Milica Šariz

Biografija

Rođena u Vranju, 1990. godine. Slikarstvom se bavi od 1999. godine, kada je sa njom počeo da radi njen prvi mentor Dragan Stojanović – Šutil, akademski slikar iz Vranja. Tada se pod uticajem mentora pretežno bavi realizmom dok uči osnove likovne forme, teoriju boja i tehnike slikarstva. Od 2003. do 2009. godine priprema se za akademiju u likovnoj radionici akademskog slikara - Vesne Marinković Stanković i grafičkog dizajnera Gorana Stankovića, pri Univerzitetu u Vranju. Od 2016. do početka 2018. godine radi u ateljeu akademskog slikara Slavoljuba Todorovića – Zorkina, a potom obnavlja saradnju sa svojim prvim mentorom koji joj je takođe podrška na trenutnim projektima. Član je udruženja umetnika Car Konstantin i aktivno izlaže svoje radove na kolektivnim izložbama Udruženja.

Stvaralaštvo Milice Kostić Šariz odiše heterogenošću koju ona pokušava da homogenizuje i predstavi novi likovni izraz. Moguće je dotaći sazvučje heterogenosti koju ona gradi transcendentalnom introspekcijom. Milica zapravo pokazuje da u umetnosti ne postoji nešto što je nemoguće a upravo u tom segmentu živi bezgranično izvorište mogućnosti. Moguće je da Milica pokazuje suštinu stvaranja, ukazujući na to da umetnost nije u stanju da napreduje, već u stanju menjanja, baš kao materija. Smisao i cilj umetnosti je sloboda. Sloboda je takođe put a ne cilj i ona je otrgnuta iz introspektivne kontemplativnosti stvaraoca. Milica najčešće koristi svoj način vizualizacije bez opterećenja koja dolaze iz sfere likovne teorije koju uzima samo onoliko koliko je to potrebno. Njena hrabrost je zadivljujuća, ona je samosvojna, beskompromisna, impulsivna, što se veoma lako može uočiti na njenim likovnim predstavama. Doktrina je za nju samo reč koja ima prizvuk dogmatičnosti. Jin, jang, iluminacija, reminiscencija...samo su neke sfere interesovanja koje pokreću njenu kontemplativnost nakon koje nastaje vizualizacija gestualnim načinom. Ponekad se dela prema imenu odnose antagonistički, možemo reci magritovski, zapravo ne korespondiraju, nemaju tangenti sa delom.

Njeno likovno delovanje dokazuje da su likovna dela nedostižni visovi oko kojih mi samo kružimo i doživljavamo, a ne objašnjavamo. Emocije utkane u skrivenim impulsima linija i boja gotovo se mogu osetiti prilikom suočavanja sa slikama i ukazati nam na suptilno oslikavan unutrašnji svet. Sa ovim radovima potrebno je suočiti se izbliza i osetiti vibriranje višeslojnih struktura koje provociraju ispod završnog sloja boja. Asocijativnost i prepoznavanje motiva na individualnom nivou često vodi do raznih reinterpretacija svake slike iz ovog ciklusa ali pravi izvor inspiracije ostaje sakriven duboko u stvaraocu. Pisati o vizuelnoj filozofiji Milice Kostić je nepresušni izvor koji oblikuje trohipostazu: egzistentnost, metafizičnost i transcendentalnost.

Samostalne izložbe

Izložba „Blizanačke duše”, kafe galerija „Paris Art“, 2018
Izložba „Iluminacija”, kafe galerija „Dnevna soba”, 2019

Grupne izložbe

Izložba polaznika likovne radionice, Galerija Narodnog univerziteta, Vranje, 2003
Godišnja izložba članova likovne radionice, Galerija Narodnog univerziteta, Vranje, 2004
Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galeriji Niškog kulturnog centra, Niš, 2017
Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galeriji Niškog kulturnog centra, Niš, 2018
Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galeriji Niškog kulturnog centra, Niš, 2019
Svetosavski likovni salon, osvojeno 3. mesto, Vučje, 2019

Učešće na projektima i manifestacijama

Humanitarni projekat „Kreativni dijalog” u okviru Resurs Centra Niš, dom „Duško Radović”, Niš, 2018
Humanitarni projekat „Slikom do srca” u okviru Resurs Centra Niš, Centar Dnevni boravak „Mara”, Niš, 2018/2019
Festival „Niš u srcu – Ulica otvorenog srca”, Niš 2019
Radionica „Zelena misija" - Umetnošću do čistijeg vazduha u saradnji sa "Zelenim kljucem", Opština Crveni Krst, Niš, 2019

Slučajno odabrana dela :: Kostić Milica Šariz