Biografija

Zoran B. Jovanović rođen je u Mladenovcu 1956. godine. Studirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tri i po decenije bavi se proučavanjem srednjovekovne srpske i vizantijske umetnosti.

Kopiranjem fresaka bavi se od 1985.godine. Svakog leta boravi u spomenicima tj. crkvama, i tu na izvoru kopira, okružen našim freskama.

Pri kopiranju oponaša tehniku i način rada kojim je izveden original. Slika pigmentima (bojama u prahu), čija je paleta slična srednjovekovnoj, sa kazeinskim vezivom. Radi na platnu zategnutom na blind-ramu, a podlogu -grund, spravlja po sopstvenoj recepturi kako bi ličila na površinu zida. Ram koji uokviruje sliku čine blago profilisane lajsne tako da ne remete utisak freske i odveć ne ograničavaju odabrani detalj kompozicije. Da bi postigao vernost originalu, uz upućenost i čitanje slikanih slojeva, primenjuje tehniku stalnog vlaženja platna na koje onda nanosi boje i detalje po istom redosledu kako je to činio i srednjovekovni živopisac. Slika pažljivo i lagano, uz stalne probe boja kako bi dobio posve iste tonove, i uz dočaravanje i oštećenja sa originala. Takva tehnika kopiranja ne dozvoljava veće prepravke, što rad čini složenim i zahtevnim. Pogotovu kad treba dočarati i ponoviti i ono što je najteže pri kopiranju - spontanost poteza srednjovekovnog zografa.

Vek i po duga tradicija kopiranja srednjovekovnih fresaka u Srbiji je nasleđe velike vrednosti. Izvanredna dela vrhunskih kopista predstavljaju uzor i današnjim, nažalost malobrojnim kopistima. U Galeriji fresaka u Beogradu (pri Narodnom muzeju), čiji je saradnik i Zoran B. Jovanović, stvara se, čuva i stalno izlaže bogat fond kopija fresaka. One se često izlažu i van naše zemlje, gde takođe izazivaju veliku pažnju, pronoseći vrednosti te naše dragocene kulturne baštine.

NAPOMENA: U opisu ispod slika naznačeno je, koje su trenutno na prodaju, a koje se mogu naručiti i dobiti u naznačenom ili dogovorenom roku. Moguće je naručiti i motive i detalje fresaka koje nisu predstavljene u ovoj galeriji, jer autor poseduje veliki fond snimaka i kalkova fresaka iz mnogih srpskih crkava.

Živi i radi: Srbija, ...

Jovanovic B. Zoran na SerbianaArt-u od 16.01.2014.

Slučajno odabrana dela