Prodajte svoja umetnička dela na SerbianaArt-u. Kreirajte Vašu galeriju danas!

 
Vi ste ovde :: Galerija Početna :: Portfolio Da Costa Milica

Da Costa Milica

Ukupno radova: 48

Srbija

Da Costa Milica

Biografija

Umetnički iskaz

Belom platnu pristupam bez predrasuda i otvorena za mogućnosti jer se najbolje stvari dešavaju spontano. Verujem da je mikrokosmos oličenje neiscrpnog izvora kreativnosti. U trenutku kada se oslobodim preteranog razmišljanja i planiranja, moji imaginarni svetovi ožive. Prave bitke počinju na platnu do poslednjeg poteza. Često sam izgubljen u procesu slikanja, boreći se da nađem izlaz do tog trenutka jasnoće.

Tokom kreativnog procesa ponekad koristim crteže kao studiju i istraživanje za slike većeg formata. Gestualni potezi i široke crne partije diktiraju atmosferu i tamu koja se sve više nadvija nad čovekovom dušom. Nadahnjuju mi teške tamne površine koje kontriraju belom platnu. Bogate teksture nasuprot čistih boja naglašavaju nemir i dinamiku slika. Boje u ahromatskim crtežima i slikama simbolično ukazuju na emociju ili stanje. Kombinovanje različitih medija u različitim fazama procesa slikanja (ugljen, grafit, tuš, pasteli, akrilne i uljane boje, nekonvencionalni materijali kao što su pesak, kamen, drvo, gips, itd.) vodi me ka pronalaženju rešenja za svoje ideje. Različite savremene i organske forme podstiču me da razmišljam van okvira i stvaram apstraktne ekspresionističke slike i minimalističke apstraktne skulpture.

Iako ponekad radim portrete ili figurativne radove po narudžbini, moj glavni umetnički pristup je apstraktni ekspresionizam. Odsustvo objekata mi daje slobodu da uđem u drugu dimenziju i stvaram apstraktna umetnička dela koja govore kroz mene dok sam ja samo medij umetničkog stvaralaštva. Period duboke introspekcije i lične transformacije doveo me je do pažljivijeg sagledavanja Pandorine kutije današnjeg čovečanstva. Često prikazujem duhovni pad današnjeg čoveka. dodirujući teme utopije i distopije. Primenjujući poetski i često metaforički jezik, koristim umetnost da se bavim raznim društvenim i političkim temama. Ljudi često vide moje slike kao fantaziju u kojoj se fikcija i stvarnost susreću i spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Moj najnoviji rad jasno pokazuje koliziju između svetla i tame u današnjem svetu sa nadom da će svetlost prevladati.

Umetnička biografija

Rođena u Vranju, 1990. godine. Završila studije Engleskog jezika pri Univerzitetu u Novom Sadu. Pohađala umetničku radionicu kod profesora Dragana Stojanovića - Šutila u trajanju od 4 godine. Član privatne umetničke škole pri Univerzitetu u Vranju od 2003. do 2009. kod profesora Vesne Marinković Stanković i Gorana Stankovića.

Priredila je dve samostalne izlozbe i učestvovala na 7 kolektivnih izložbi u Srbiji. Realizovala je dva projekta finansirana od strane grada Niša u okviru Resurs centra Niš na temu oslikavanja murala u Domu „Duško Radović” i Centru „Mara” u Nišu. Dobitnica je treće nagrade za sliku na Svetosavskom salonu u Vučju. Član je Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin” u Nišu.

Samostalne izložbe

Izložba „Blizanačke duše”, kafe galerija „Paris Art“, 2018
Izložba „Iluminacija”, kafe galerija „Dnevna soba”, 2019

Grupne izložbe

Izložba polaznika likovne radionice, Galerija Narodnog univerziteta, Vranje, 2003
Godišnja izložba članova likovne radionice, Galerija Narodnog univerziteta, Vranje, 2004
Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galerija Niškog kulturnog centra, Niš, 2017
Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galerija Niškog kulturnog centra, Niš, 2018
Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galerija Niškog kulturnog centra, Niš, 2019
Svetosavski likovni salon, osvojeno 3. mesto, Vučje, 2019
Humanitarno-prodajna izložba za pomoć niškom GAK-u, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Niš, 2021
Svetosavski likovni salon, Vučje, 2022

Učešće na projektima i manifestacijama

Humanitarni projekat „Kreativni dijalog” u okviru Resurs Centra Niš, dom „Duško Radović”, Niš, 2018
Humanitarni projekat „Slikom do srca” u okviru Resurs Centra Niš, Centar Dnevni boravak „Mara”, Niš, 2018/2019
Festival „Niš u srcu – Ulica otvorenog srca”, Niš 2019
Radionica „Zelena misija" - Umetnošću do čistijeg vazduha u saradnji sa "Zelenim kljucem", Opština Crveni Krst, Niš, 2019
Likovna kolonija Medijana, Niš 2021

Slučajno odabrana dela :: Da Costa Milica