Prodajte svoja umetnička dela na SerbianaArt-u. Kreirajte Vašu galeriju danas!

 
Vi ste ovde :: Galerija Početna :: Najava događaja :: Lorem Ipsum

Najava događaja - SerbianaArt

2020-01-20
Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Vrsta:Izložba
Gde:Kc LAB
Adresa:Srbija, 2100 Novi Sad, Dr Hempta 2
Počinje:2020-01-20 u 20:00 h
Završava:2020-01-26 u 1:00 h
Kontakt:Nikola Antonic
Fix. tel.:
Mob. tel.:0621989767
Email:miateria2@gmail.com
Opis
Lorem Ipsum je tekst koji po sebi ne znači ništa.

Ispuna, model teksta koji predstoji, čista vizuelnost.
Lorem Ipsum je početka tačka stvaranja; takođe – zamišljeno ostvareno.

Lorem Ipsum je uzorak, forma, oblik, ono koje pokazuje da je razno mišljeno unapred uvek jedno.

Stvaranje počinje objektom. Objekat se rasipa u oblike koje raspoznajemo ili ne raspoznajemo. Ideja razara objekat i rađa se kako se objekat razara. Objekat ostaje isti. Radovi prikazani u seriji Lorem Ipsum svoj početak imaju u prostoru, i to u prostoru kojim
dominira objekat. Ono početno arhitektonsko, koje bi inače zahtevalo korak, ovde se razvija na plošnoj podlozi i tera oko da se kreće od ivice do ivice, pokušavajući da obnovi početni oblik koji kao da instinktivno prepoznaje. Međutim, ta se obnova onemogućava ne samo oduzimanjem delova, rasipanjem, nego još pre – repeticijom. Repetitivnost elemenata rada odvlači od početnog – od kocke, kvadra, valjka, lika, plana, zgrade, krošnje, slova – i navodi na „krivi“ trag. Čini se kao da N. Antonić želi odvući posmatrača od svake potrage za poznatim, jasnim i smislenim.
U tom preplitanju elemenata, istih i drugih, razvija se nezavisna forma: koja je krenula od oblika da bi se rasplela u osnovne jedinice. Potom dobijene elemente ponovo sastavlja, obrćući ih, menjajući im boju, oduzimajući prvobitnu vrednost, i postavlja u novi odnos. Od jednog postupka do drugog, rezultat dobija kvalitet koji se konačno vrlo teško utvrđuje istim postupcima iz kojih je i nastao. Na jednom delu se vidi proces; na drugom se taj proces može zamišljati.

Radovi koji su još sačuvali ponešto od prvobitne ideje – suštinski arhitektonske – stoje u nizu sa radovima koji ne sadrže ama baš ništa od onoga što bismo mogli naslutiti kao „prostor“.
Taj niz, dakle, podstiče na razmišljanje o procesu: jedna apstraktna celina ima zametke u konkretnoj; daljim spajanjem i preplitanjem dobijenih apstraktnih delova na sledećem radu nastaje ceo izraz sada opet nove vrednosti. Umetnik, svesno, otkriva put svog delovanja. To otkrivanje je dragoceno.
Tamo gde je ranjivo – oblici se nagomilavaju, usitnjavaju, krive, pretvaraju se u zgusnutu masu misli i osećanja, rasipaju se, otpadaju, a izdvaja se prazno. Horror vacui: u minijaturnom
detanju od praznine, u zamišljenoj ivici papira, u pravougaoniku koji buši zgusnutu masu, sa ivica oblika – linija kao kiša, a oblik od kog potiče gusta mahovina. Tamo gde je snažno: okviri jasni, forma je kruta, precizna, boja je u ulozi ispune, u ulozi završetka, zaokruženosti. Harmonija slomljenih elemenata, san o: iz starog, novom.

U početku beše Lorem Ipsum
U početku beše Lorem Ipsum
Objavljeno: 2020-01-16 14:22:58
 
Fotografije na platnuProdaja originalnih umetnickih slika